CERTEX har ett uppdaterat sortiment av rundsling och slitskydd i materialet Dyneema®. Men vad är egentligen Dyneema och varför ska du som kund välja att köpa rundsling i Dyneema istället för polyester? Vår säljare Fredrik Högenberg reder ut begreppen och förklarar fördelarna.


 

Vad är egentligen Dyneema?
– Dyneema är en typ av HMPE-fiber, vilket står för High Modulus PolyEthylene. Det kan också kallas för Ultra-High Molecular Weight Polyethylene (UHMwPE). Fiber med varumärket Dyneema® tillverkas av det nederländska företaget DSM och marknadsförs som världens starkaste fiber.

Är alla HMPE-fiber lika?
– Nej, det finns olika tillverkare av HMPE-fiber och beroende på hur materialet behandlas får det olika egenskaper. Just Dyneema har en produktionsprocess som förädlar HMPE-fibern genom att både sträcka den och tvinna den i olika temperatur, vilket ger den en otrolig styrka.


"Dyneema® tillverkas av det nederländska företaget DSM och marknadsförs som världens starkaste fiber"


Vad är det som gör HMPE så speciellt?
– HMPE-fibern är ur ett viktperspektiv 15 gånger starkare än stål och när man använder lyftsling av HMPE/Dyneema når man nära och i vissa fall till och med över stållinors max last, samtidigt som du får fördelarna med ett sling som är ca 80% lättare än motsvarande stållineredskap. Det medför att det är smidigt att hantera redskap gjorda i HMPE, även jämfört med sling tillverkade av polyester. HMPE har dessutom hög slitstyrka och tål även skärande nötning bättre än till exempel polyester. Utöver det har HMPE även hög motståndskraft mot UV-strålning och kemikalier.

 

CERTEX säljer Extreema-produkter, vad är det?
– Extreema® är det varumärke som vår leverantör Lift-Tex har på sina produkter som i första hand tillverkas i Dyneema. Dessa produkter uppfyller därmed alla egenskaper som Dyneema står för.

Man kan också köpa vissa Extreema-produkter tillverkade i den enklare HMPE-fibern, som inte marknadsförs som Dyneema. Detta kan göras för att sänka kostnaderna. Även den enklare HMPE-fibern tillverkas av DSM, vilket borgar för hög kvalité. Nackdelen med en sådan produkt är dock att dimensionen blir något grövre än med Dyneema eftersom du helt enkelt behöver mer fiber för att nå samma max last.

När ska jag välja Dyneema-sling?
– Vi rekommenderar alltid Dyneema-sling vid lyft över 15 ton. Ett lyftsling av polyester är tyngre och grövre än motsvarande HMPE/Dyneema-sling oavsett max last och över 15 ton blir ett polyestersling jobbigt att hantera. Att sling av HMPE/Dyneema har ett högre pris än motsvarande i polyester kompenseras i de allra flesta fall av en betydligt längre livslängd och en förbättrad arbetsmiljö. Eftersom sling tillverkade av HMPE/Dyneema är mindre i dimensionerna än motsvarande i polyester kan man i många fall reducera antalet sling på arbetsplatsen vilket mycket väl kan betyda att man gör en besparing på lång sikt!

– En annan fördel med HMPE/Dyneema är att det flyter. Det gör att vi ofta rekommenderar det i marin miljö. Det är inte ovanligt att slingen hamnar i vattnet och att kunna fiska upp produkten ger både en ekonomisk besparing och är bättre ur miljösynpunkt, för att inte skräpa ned i haven.


"Vi rekommenderar alltid Dyneema-sling
vid lyft över 15 ton"


Hur ska jag tänka gällande slitskydd? Behövs det?
– Slitskydd är alltid bra att använda tillsammans med ett lyftsling. Det skyddar både redskapet och lasten. Ett slitskydd i Dyneema är väldigt hållbart och kan med fördel användas både för Dyneema-sling, men också för att förlänga livslängden på standardsling i polyester. Eftersom slingen i HMPE/Dyneema har ett högre pris vill vi också att de ska hålla länge. Det är bättre att byta slitskyddet än att slita ut slinget helt enkelt!

Men stållina och kätting då? Ska jag sluta köpa det? 
– Nej, det tycker jag absolut inte! HMPE/Dyneema är ett fantastiskt material, men det är inte någon universallösning utan snarare ett komplement. Ett redskap av fiber ger ett lätt lyftredskap, vilket är en stor fördel. Värme och vassa kanter ska man dock fortfarande vara försiktig med, även om det finns sätt att lösa även det på.

Kätting och stållina har fortfarande sina odiskutabla fördelar, men utvecklingen går snabbt och hur högpresterande fiber kommer att användas i framtiden återstår att se. Är du osäker på om HMPE/Dyneema kan vara något för din verksamhet, tveka inte att fråga oss!

 

En snabb jämförelse

Egenskap HMPE Polyester
D:d-ratio (100% WLL) 1:1/1:1,5 1:2,5
Vikt* 2,6 kg 8 kg
Syror och alkalier Generellt sett bra motståndskraft emot syror och alkalier. Påverkas inte av de flesta mineraliska syrorna men skadas av alkalier.
UV-ljus Påverkas inte av ultraviolett ljus. Påverkas på lång sikt negativt av ultraviolett ljus.
Flytbarhet Flyter Flyter inte
Temperatur -40°C till 60-70°C -40°C till 100°C
Skonsam mot övrig utrustning Ja Ja

*Jämförelsen mellan sling md WLL 10T och EWL 4 meter i de olika materialen (HMPE avses Extreema XS, polyester avses sling typ HDY)

Våra produkter i HMPE/Dyneema®

Nedan ser du våra produkter i HMPE/Dyneema®. Klicka för att läsa mer och tveka inte att kontakta oss om du behöver råd gällande textila lyft för din verksamhet.

Har du några frågor?

Vi hjälper dig gärna. Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig så snart som möjligt.