CERTEX Renewables – en frisk fläkt inom global vindkraft

Renewables är ett nytt verksamhetsområde inom den multinationella koncernen Lifting Solutions Group, där CERTEX Sverige ingår. Stefan Jagelid, chef för CERTEX Renewables, berättar om fördelarna med att vara "a single point of contact” gentemot den globala vindkraftmarknaden och samtidigt ha styrkan att agera lokalt, oavsett om behovet finns i Sverige, Spanien, Taiwan eller USA, på land eller offshore.

– Renewables fungerar som en matrisorganisation bestående av 24 internationella bolag. Genom att samla all vår expertis inom tillverkning, distribution och service av lyftredskap, stållinor och fallskydd har vi skapat ett nationsöverskridande affärsområde med kompetens att möta specifika behov inom vindkraft där de uppstår. Vår operativa bredd globalt och lokalt kan sammanfattas i ett ord: glocal, säger Stefan Jagelid.

En del av verksamheten är att serva de stora producenterna av vindkraftverk, så kallade OEM, Original Equipment Manufacturer, genom hela tillverkningskedjan.

– En turbin har till exempel en livscykel på cirka 20–30 år. Att vara delaktiga från start i tillverkningsfasen ger oss ingående kunskap om vilka verktyg som behövs. På så vis kan vi bistå med vår samlade kompetens inom lyft från tillverkning i fabrik till installation på plats, service och underhåll.

Lyftutrustning och service i ett långt perspektiv

Det andra fokusområdet är att serva eftermarknaden. Produkter som rotorblad och växellådor kräver löpande service och underhåll. Stefan Jagelid ger ett typexempel på en affär med Renewables:

– Vid en investering i en vindkraftpark köper man i regel ett antal år av service i ett serviceavtal. I avtalet ingår normalt sett all den lyftutrustning som krävs för underhåll, som då tillhandahålls av tillverkaren. När serviceavtalet upphör eller om ägaren till vindkraftsparken väljer att drifta och sköta underhållet på egen hand, kan vi bistå med lyftutrustning och specialverktyg som krävs för att underhålla och serva.

Han fortsätter:

– Genom att förflytta Renewables sammantagna kunskap och erfarenhet inom vår matrisorganisation kan vi lösa kundens problem oavsett om verksamheten ligger i Sverige, Kina, Taiwan eller Tyskland. Som global aktör verkar vi som en enda kontakt samtidigt som vi utan dröjsmål kan lösa kundens problem lokalt. Det är vår styrka.

Höga krav på säkerhet, kvalitet och hållbarhet

Renewables service- och produktutbud gentemot vindkraftverk skiljer sig inte markant från CERTEX övriga verksamhet som ledande leverantör av säkra lösningar inom lyft, stållinor och service.

– Det finns lite andra krav, standarder och behov, men vi erbjuder samma utbud av standard- och specialdesignade lyftverktyg. Schacklarna som används när något ska lyftas i ett vindkraftverk är identiska med de schacklar man har för att lyfta en motor i ett fartyg, säger Stefan Jagelid.

Det innebär att kraven på säkerhet, kvalitet och hållbarhet är lika rigorösa över hela linjen.

– Vi har den högsta nivån av standarder och säkerhet inom Renewables och följer såväl svenska som internationella regelverk och märkning. Kunder kan ha specifika krav och behov, vilka vi kan addera eftersom vi har insikt i kundens behov globalt. När en global tillverkare av turbiner väljer att samarbeta med Renewables vet de att säkerheten är hög och att vi uppfyller alla krav oavsett om vi utför arbetet på plats i Sverige eller i något annat land, säger Stefan Jagelid.

Kostnadseffektiv, framtidssäker teknik

Miljöaspekten väger tungt i Renewables verksamhet gentemot de globala OEM-tillverkarna.

– Vindkraft som förnybar energikälla är ett växande område. Det är en kostnadseffektiv och beprövad teknik som är kommersiellt skalbar och framtidsäker inom all överskådlig tid. Vi har en kvalitetskedja där vi tar fullt ansvar som leverantörer och är inom detta fält ledande i Europa inom lyft.

Stefan Jagelid beskriver ett scenario där Renewables omsätter hållbarhetsarbetet i handling.

– Ett specialverktyg för lyft av en särskild sorts turbin som har utvecklats i Danmark kan vara dyrt och negativt ur en miljöaspekt att frakta till Taiwan. Därför kan vi erbjuda tillverkning i Kina och därifrån leverans till Taiwan. Genom att tillverka och leverera så nära kunden som möjligt sparar både vi och kunden tid, pengar och bidrar till minskat utsläpp av koldioxid.

Revolutionerande produktnyhet

Renewables har varit verksamt i två år och CERTEX utveckling av lyftverktyg har alldeles nyligen nått en ny nivå av imponerande ingenjörskonst. Stefan Jagelid avslöjar en stor produktnyhet.

– För att byta blad på ett vindkraftverk, utföra reparationer eller service krävs olika lyftverktyg som kan klämma åt runt bladet. Olika fabrikat har olika mått, och alla OEM-producenter har sina egna modeller. Vi har nu tillverkat ett avancerat universalverktyg för lyft av olika slags blad oavsett fabrikat eller tillverkare. Det innebär att vi kan reparera alla fabrikat och typer av blad, vilket kommer att revolutionera marknaden inom vindkraft framöver.

Se ett filmklipp om vårt lyftverktyg för vindturbiner CTX Blade Gripper här.
Läs mer om Renewables här.

Vill du komma i kontakt med oss?

Vi finns representerade med lokala försäljningskontor och säljare runt om i Sverige. Välkommen att kontakta ditt närmaste CERTEX-kontor här.