Hisingsbron, Göteborg | © Skanska

När Göteborgs Stad beslutade att ersätta den gamla Götaälvbron, så gick uppdraget till byggföretaget Skanska samt danska MT Højgaard. CERTEX Danmark, som sedan länge har varit underleverantör till MTH, fick i sin tur uppdraget att leverera totalt 16 lyftlinor samt 16 draglinor till den spektakulära lyftbron som inviges under våren 2021.


– Det är så klart speciellt att få vara en del i arbetet av Göteborgs nya landmärke. Även om det är en relativt liten del av projektet så är det viktiga delar som vi har fått leverera, säger ansvarig projektledare på CERTEX Göteborg, som i samarbete med det danska systerbolaget har koordinerat leveransen och kontakten med leverantörer i projektet.

2009 beslutade Göteborgs Stad att den gamla uttjänta Götaälvbron från 1939 skulle ersättas med en helt ny bro, som skulle byggas intill den gamla. När designtävlingen var avgjord så stod det klart att den nya bron skulle bli en så kallad lyftbro med en bredd på 40 meter och en totallängd på 1380 meter, där en sektion kan lyftas för att släppa igenom båttrafiken under. I var och en av de fyra pylonerna sitter en motvikt på 150 ton. När dessa åker ner, åker lyftsektionen upp. Och det är här som CERTEX kopplades in.

– I vardera pylon sitter fyra VEROPRO 10-linor i dimensionen 64 mm för lyft av lyftsektionen och undertill för motvikterna har fyra stycken 26 mm stållinor av typen VEROPRO 8 monterats.

Hisingsbron, Göteborg | © Skanska


CERTEX har levererat kompletta och försträckta stållinor som har utrustats med lastceller från Gigasense. Lastcellerna används för att digitalt kunna kontrollera varje enskild stållinas linspänning och hålla koll på eventuell överbelastning.

Den 9 maj 2021 invigdes den nya Hisingsbron för gående, cyklister, bilar och bussar. Om allt går enligt plan ska bron nu passeras av göteborgare i minst 120 år framåt. Broöppning sker minst sex gånger per dygn för de båtar och fartyg som kräver en högre höjd än 12 meter för att passera.

För CERTEX blev projektet ett lyckat samarbete tillsammans med systerbolagen inom koncernen och leverantörerna Verope och Gigasense.

 


Projekt: Leverans av stållinor till Hisingsbron i ett samprojekt mellan CERTEX, våra systerbolag samt levernatörerna Verope och Gigasense. 
Kund: Skanska & MT Højgaard
Plats: Göteborg
Hisingsbron, Göteborg | © Skanska
Hisingsbron, Göteborg | © Skanska

Källor (fakta och bilder):

Skanska. https://www.skanska.se/vart-erbjudande/vara-projekt/215856/Hisingsbron%2c-Gothenburg/ [Hämtad 2021-05-19]


 

Vill du veta mer?

Kontakta oss, så berättar vi mer om projektet och hur vi kan hjälpa dig att hitta rätt lösning för ditt lyftprojekt.