Allt fler produkter i CERTEX sortiment har RFID, för att enkelt kunna identifiera redskapet i samband med till exempel service. Här kan du läsa mer om varför vi gillar RFID, vilken utrustning som krävs för att använda RFID och om det är relevant att eftermontera RFID-taggar.Varför ska jag välja ett redskap med RFID?

När du väljer ett lyftredskap eller fallskydd med RFID får du en produkt som du lätt kan hålla koll på. Genom RFID-teknik kan produkten snabbt identifieras med en enkel skanning, vilket underlättar hantering och en eventuell registrering i ett underhållssystem, till exempel CERTEX system CertMax+, eller i sin enklaste form i ett kalkylprogram som Excel. Det gör att du kan hålla koll på information och dokument relaterat till dina redskap och det underlättar också vid inspektion.

 

Hur läser jag av en RFID-tagg?

Du läser av RFID-taggen på din utrustning med en skanner. Du kan ha en egen skanner, men behöver inte ha det för att få nytta av RFID-tekniken. När du anlitar oss på CERTEX för ett servicebesök har vi med skanner för att läsa av taggarna på dina redskap och kan då utföra servicen snabbt och enkelt.

 

Kan RFID eftermonteras? Och är det i så fall något som rekommenderas?

Flera av CERTEX leverantörer integrerar eller har möjlighet att integrera RFID i produkterna, vilket ger en smidig och säker lösning. För produkter som inte har RFID kan vi eftermontera det med ett chip direkt på produkten eller genom en bricka med RFID-tagg. Det kostar några kronor att lägga till, men återbetalas snabbt av tidsvinsten.

 

Om mitt redskap saknar märkbricka, men har kvar sin RFID-märkning, räcker det?

Ja, eftersom det gör att vi kan identifiera redskapet! Ett lyftredskap utan märkning är normalt sett inte godkänt för användning. Men, om redskapet har RFID och uppgifterna har registrerats i ett system kan det enkelt identifieras och redskapet kan utrustas med en ny märkbricka.

 

Fakta: Vad är RFID


RFID står för Radio-frequency identification och är en teknik som gör att det går att läsa av information från en RFID-tagg. De enklaste RFID-taggarna sänder ut ett unikt ID-nummer och kan läsas av från korta avstånd, vilket kan jämföras med en klassisk streckkod. Det är dock fullt tillräckligt för att ge information till RFID-läsaren, som sedan kan koppla ihop den unika identifikationen med ytterligare information i en databas. RFID-taggar kan vara mycket små och kan därför placeras på de flesta produkter, även på textila.

Integrerat RFID-chip ger en smidig och säker lösning, då taggen är en naturlig del av produkten och inte riskerar att falla bort.

Eftermonterad RFID-märkning, genom ett en märkbricka med tagg (vänster) eller externt chip (höger). 

Ta kontroll över dina redskap!

Är du nyfiken på hur du kan få bättre kontroll på dina lyftredskap med hjälp av RFID? Fyll i dina uppgifter nedan, så kontaktar vi dig för att berätta mer.