HENRIK OLAUSSON

PASSION, ARBETSGLÄDJE & UTVECKLING

Efter över två decennier på samma företag har Henrik fortfarande arbetsglädjen och passionen i behåll. Själv ser han det som ett riktigt bra betyg till Certex som arbetsgivare, för han har fått möjlighet att utvecklas och ta sig an nya roller. I somras tog han steget att bli resande säljare och ser nu fram emot att besöka alla kunder runt om i södra Sverige. 

Över 20 år på samma företag, vad är hemligheten?
Henrik Olausson ler brett när han får frågan om vad det är som har gjort att han har stannat på samma företag i över 20 år.

– Hemligheten är att jag gillar min arbetsplats. Jag har fått utvecklas och ta mig an olika roller. Det ger en extra dimension till arbetet.

Henrik började på Certex som konstruktör för 22 år sedan och har varit med och sett hur företaget och dess produkter har utvecklats genom åren. Hans långa erfarenhet och djupa kunskap om Certex sortiment var en stor fördel när han i våras tog sig an en ny roll i företaget och blev resande säljare i södra Sverige.

– Att få besöka olika arbetsplatser för att lösa kundernas lyftbehov är väldigt givande. Ute hos våra kunder ser jag våra produkter i deras verkliga miljöer. Vissa av produkterna har jag dessutom varit med och tagit fram, så det är extra roligt att se dem i arbete i kundernas verksamheter. Det är också en av mina främsta styrkor som säljare, att jag kan produkterna utan och innan, säger Henrik.

Henrik har genom åren på företaget haft flera olika roller – från konstruktör till teamledare. När han nu tog steget till att bli resande säljare, så kändes det både naturligt och som en spännande utmaning.

Om HenrikRoll hos Certex:

Resande säljare och OA för specialprodukter samt medlem i nystartade krangruppen.
Oförglömligt projekt:

Det finns många! Ett av dem är när vi lyfte upp DC-3:an (sköts ner av sovjetiskt flyg sommaren 1952) från Östersjöns botten.

Roligaste arbetsuppgiften:
 

Hjälpa kunderna att lyfta ”rätt”, säkrare och med en bättre ergonomi. Föreläsa och utbilda våra kunder är alltid extra pirrigt och kul.

På fritiden:
 
Fritiden spenderas med familjen, får jag en stund för mig själv sitter jag gärna med en av mina gitarrer i knät. 

”Ett besök hos en kund ger ofta uppslag till ännu bättre sätt att lösa ett specifikt problem på.
Som tidigare konstruktör brinner jag för att ta med mig ett kundproblem tillbaka till konstruktionsavdelningen
och lösa det tillsammans med våra konstruktörer.”


– Ett besök hos en befintlig eller blivande kund ger ofta uppslag till ännu bättre sätt att lösa ett specifikt problem på. Som tidigare konstruktör brinner jag för att ta med mig ett kundproblem tillbaka till konstruktionsavdelningen och lösa det tillsammans med våra konstruktörer, fortsätter Henrik.

Med sin långa erfarenhet av branschen har Henrik redan ett stort kundnätverk. Med sin bas i Göteborg kommer han besöka företag ända upp till Linköping, för att genomföra riskanalyser och öka medvetenheten kring riskerna och lösningarna gällande tunga lyft.

– Vissa kunder kan bli lite sura när jag påpekar att sättet de har lyft på i 20 års tid faktiskt inte är okej ur en säkerhetssynpunkt, men när jag visar hur relativt enkelt det är att åtgärda, så blir de väldigt nöjda. Om jag ska hårdra det, så är jag till syvende och sist där för att rädda liv.   Det värsta som skulle kunna hända är att det sker en olycka, strax efter att jag har varit på ett besök, för att kunden inte har åtgärdat de brister som upptäcktes när jag gjorde min riskanalys.

Henriks passion för sitt arbete går inte att ta miste på och när han funderar över hur arbetsglädjen kan vara så påtaglig, efter 22 år på samma arbetsplats, så ser han det som ett riktigt bra betyg till Certex som arbetsgivare.

– En av de bästa fördelarna med att jobba på Certex är att alla dagar ser olika ut. Jag har fått besöka spännande platser och se alltifrån de små lösningarna till imponerande konstruktioner. Några extra minnesvärda erfarenheter är till exempel när jag fick se lyftanordningarna som lyfter bränsletankarna till NASA:s startraketer samt när jag fick besöka Volvos och Saabs stora testanläggningar. Det var häftigt att få inblick i det otroliga arbete som de lägger ner på varje ny bilmodell.

Henrik tystnar för en stund och tänker, innan han återigen ler brett och fortsätter:

– Det jag framför allt gillar är trots allt att träffa våra kunder. Att tillsammans med dem diskutera de problem och risker de har gällande lyft och hjälpa dem att hitta lösningar som är säkra och anpassade efter deras behov. Det finns en stor tillfredställelse i det.
Sen arbetar vi också väldigt mycket med frihet under ansvar. Jag tror att det är en av de främsta orsakerna till att många medarbetare trivs så bra i företaget.


TRÄFFA FLER AV VÅRA MEDARBETARE