Adam Johansson är konstruktör och projektledare på CERTEX kontor i Varberg och jobbar dagligen med att ta fram speciallösningar inom lyftverktyg. Adam, som nu har arbetat på CERTEX i över sju år, började sin karriär med en praktikplats.

Hej, Adam! Så det började med en praktikplats?

– Det stämmer. Jag kom i kontakt med CERTEX under min YH-utbildning i Kungsbacka då jag fick min första praktikplats på företaget. Jag kände redan då att jag trivdes i branschen så efter praktiken samt ett extrajobb under sommarlovet fick jag ett erbjudande om anställning på företaget. Det kändes självklart att tacka ja och nu har jag varit på CERTEX i 7,5 år.

Berätta, hur ser en arbetsdag ut för dig?

– Jag är mekanisk konstruktör i botten och projektleder både större och mindre projekt där vi tar fram speciallösningar inom lyftverktyg. Vi jobbar med flera olika projekt parallellt där omfattningen kan sträcka sig mellan alltifrån några timmar till flera år. Dagarna går i mångt och mycket åt till projektstyrning, konstruktionsritningar och hållfasthetsberäkningar.

Vad tycker du är roligast med ditt jobb?

– Det är att man får samarbeta och ha en kreativ dialog med kunderna för att ta fram deras unika lösning. Vi designar och konstruerar ju lösningar för just deras behov och som inte finns någon annanstans. Den första kontakten tas nästan alltid av säljarna, men sedan kliver vi ofta in i direkt kontakt med kunden och pratar med kundens konstruktörer och personal. Det minimerar risken för kommunikationsmissar.

Är det något speciellt projekt som du minns extra väl?

– Oj, det har varit flera, men ett av de mest minnesvärda projekten var att leda arbetet med en större order från Kärnkraftsverksindustrin. Här pratar vi verkligen om unika speciallösningar. Vi fick uppdraget att konstruera två produkter som placerades i en av reaktorhallarnas bassäng samt ett 70-tons lyftverktyg för att kunna hantera dessa. Den första produkten var ett avlastningsställ som avlastar ett 200 tons strålskydd och den andra var ett set av pallar som avlastade interndelarna av reaktorn. En av de stora utmaningarna var att lösa frågan med leverans och montering av dessa bjässar. Vi fick konstruera ett flertal mindre verktyg som i sin tur kunde hantera de större och totalt landade den sammanlagda egenvikten av de levererade produkterna på över 38 ton. Själva projektet tog ca 2 år från offert till leverans och min roll var att projektleda alltifrån inköp till design och konstruktion. Det har som sagt funnits flera roliga projekt, men att få leverera speciallösningar till en reaktorbassäng var verkligen en höjdpunkt.

Adam Johansson, konstruktör på CERTEX | © CERTEX Svenska AB

”Att få leverera speciallösningar till en reaktorbassäng var verkligen en höjdpunkt.”


Adam Johansson, thaiboxning för Fight Camp Warberg | © Adam Johansson
Vad är bäst med att jobba på CERTEX?

Det är verkligen känslan av frihet under ansvar. Det känns både utmanande och roligt att få vara med att konstruera och utveckla produkter och tjänster som hjälper våra kunder. Vi konstruktörer känner att vi är en viktig del av företaget och att ledningen har stort förtroende för våra specialkunskaper. Vi har även möjlighet till flextider vilket passar mig bra eftersom jag gör en satsning inom Thaiboxning på fritiden.

Adam har under de senaste 10-11 åren satsat mer och mer på Thaiboxning och det senaste året har han även gått ner lite i arbetstid för att kunna träna oftare, hårdare och mer regelbundet. Detta har lett till att han nu tävlar på internationell nivå i sportens A-klass.

– Att kunna fokusera på något utanför jobbet har hjälpt mig även i yrket som konstruktör. Man lär sig disciplin, beslutsamhet och att aldrig ge upp – det har egenskaper som även passar i konstruktörsyrket. Thaiboxningen har blivit en viktig del i mitt liv som har lett till flera positiva effekter.

Vilka utmaningar ser du framöver?

Det är ju lite speciella tider just nu, men vi ser framåt med tillförsikt. Det vi fokuserar på nu är att skapa synergier mellan alla avdelningar på företaget. Vi tar fram verktyg och hjälpmedel som knyter oss närmare varandra och vi ser redan de positiva effekterna av dem. Framöver så ligger även fokus på att slå oss in på nya marknader. Vi har både kunskapen och viljan att hitta nya marknader där vi inte finns idag, men där det finns en efterfrågan av våra produkter och tjänster.