Ett stag i taget: nya staglinor till utomhusbad

Renoveringen av Skantzöbadet i Hallstahammar började redan 2020. När det uppdagades brister i staglinorna till vattenrutschkanan kopplades CERTEX in. Våra servicetekniker fick i uppdrag att byta ut de cirka 30 stållinorna i syfte att göra rutschkanan säker för besökare att åka i.

Anders Allöv, projektledare på Tekniska förvaltningen i Hallstahammars kommun, berättar om behovet när CERTEX kontaktades för uppdraget.

– Vattenrutschkanan är från 1969 och köpt begagnad. En tidigare renovering hade gjorts, men vi upptäckte att vajerstagen började fransa sig och stålstativet som satt fast i plintar i marken höll på att vittra sönder i undergjutningen. Vajrarna på sex millimeter var dessutom för klena, säger han.

CERTEX servicetekniker Alexander Ludwick och David Åhrberg var snabbt på plats och monterade de nya, säkra staglinorna en i sänder. Alexander Ludwick beskriver rutschkanans konstruktion och linornas funktion:

– Strukturen är byggd på stolpar som håller uppe rännorna. Däremellan går stag i kryss som ska hålla rutschkanan i rätt ledd när det uppstår tryck och vikt av vatten och åkare från alla håll. Stagen är till för att hålla konstruktionen på plats under denna snedbelastning.
 

Flexibel justering med följsam vajer

Det finns olika slags strukturellt stagande, som att svetsa på stålbalkar för att hålla en konstruktion på plats. Allt beror på strukturen och infästningarna, enligt Alexander Ludwick. Den här gången använde serviceteknikerna en följsam vajer.

– Fördelen med staglinor är att de går att justera om det till exempel blir en förändring i marken. I händelse av att en lina börjar slacka eller dra konstruktionen snett, är det bara att spänna åt och justera.

Denna typ av servicearbeten utför CERTEX servicetekniker löpande på olika typer av anläggningar i hela Sverige. Att byta staglinor på en vattenrutschkana var ett lite udda och roligt uppdrag, tycker Alexander Ludwick.

– Själva arbetet är detsamma, men att stå ute på en gräsmatta i fint väder, skön temperatur och perfekt bris var trevligt. Vi gör många riggjobb uppe i norr, inte minst inom gruvindustrin. Det är den stora fördelen med det här jobbet, att det är så flexibelt och omväxlande.
 

“Snabbt, säkert och lösningsfokuserat”

Tidsplanen för att byta alla hölls med mycket god marginal. Uppdraget beräknades vara klart inom en vecka, men startade en tisdag och avslutades dagen därpå någon timme efter lunch.

– Allt passade perfekt. Kunden hade förberett med ställning vilket förenklade vårt arbete med att ta oss upp till de ställen där vi behövde komma åt. Vi jobbar snabbt, säkert och lösningsfokuserat, säger Alexander Ludwick.

Anders Allöv på Tekniska förvaltningen i Hallstahammar är nöjd med såväl tidsåtgång som utfört uppdrag.

– CERTEX hade aviserat fem dagar, men gjorde jobbet på två. Kommunikationen var smidig. Serviceteknikerna var proffsiga och visste vad de pratade om. Renoveringsplanen av vattenrutschkanan har funnits länge, så det är kul äntligen komma i mål, säger han.

De nya staglinorna förväntas hålla i minst 20 år, det vill säga vattenrutschkanans hela livslängd, enligt Anders Allöv. Nu väntar besiktning till våren och planen är att återinviga Skantzöbadet för besökare vid midsommar 2024.

Vill du veta mer om hur vi arbetar med service och inspektion för att skapa en säker arbetsplats?
Läs mer här.


Vill du komma i kontakt med oss? Vi finns representerade med lokala försäljningskontor och säljare runt om i Sverige. Välkommen att kontakta ditt närmaste CERTEX-kontor här.