Sky(lift) is the limit

Ser du en person högst upp i en skylift, som byter stållina på en travers, riktar vajrar på en mast, besiktar eller monterar ett fallskydd över ett djupt schakt – då kan det mycket väl vara Alexander Ludwick, servicetekniker på CERTEX Service och Inspektion.

Vad innebär jobbet på Service och Inspektion?

– Vi gör fortlöpande tillsyn och inspektioner, montage, service och reparationer av lyftredskap. Det kan till exempel handla om att rigga staglinor på höga master, så att masterna står rakt och stabilt. Med hjälp av ett mätinstrument, ett slags kikare som kallas teodolit, gör man beräkningar av hur mycket man behöver spänna åt eller slacka på staglinorna ­– enkelt förklarat.

Ni utför även montage av fasta fallskyddssystem, berätta mer?

– På ställen där kunder behöver kunna jobba säkert ovanför en viss höjd, som på bussar, tågtak, inne i grottor, ja, överallt där det finns en fallrisk, monterar vi fallskyddssystem. De består av ett vajer- eller skensystem som man kopplar fast sig mot. I båda ändarna sitter en fjäder som löser ut och gör att man sviktar i händelse av ett fall. Vid så lite som en meters fall blir kraften upp emot tio gånger så tung. Då vill man ha något som dämpar fallet, gör det längre och mjukare.

När kan man som kund behöva anlita er?

– När man har behov av de främsta experterna inom fallskydd och riggning har vi den högsta kompetensen som står att finna. Vid fortlöpande tillsyn är vi uppdaterade om gällande lagar och regelverk, därför är det alltid bättre att anlita oss än att riskera säkerheten. Efter en inspektion vet kunden exakt i vilket skick deras verktyg är, när och vilken slags service som behövs utföras.

Kan du berätta om ett minnesvärt uppdrag?

– Ett spännande och utmanande jobb var på ett raffinaderi. Andra entreprenörer hade försökt lösa kundens behov utan framgång, när vi kallades in. Vi åkte upp i skyliften längs alla vajrar, inspekterade staglinorna på varenda fackla, röntgade, smörjde och rätade dem. Vi jobbade dygnet runt i sex veckor och utförde jobbet till punkt och pricka med fantastiskt resultat.

Vad är mest utmanande?

– Att parera vinden och tajma mellan regnskurar. Det går inte att jobba i för tungt regn, då låser man in fukt i verktygen. Om det blåser mer än 13 sekundmeter arbetar man aldrig på så hög höjd, så man måste försöka förutspå väderförhållanden flera månader framåt. Men jag gillar utmaningar och sporras av höga höjder och lite fart och fläkt, även om säkerheten förstås alltid kommer först.

Vilka är ditt teams främsta styrkor?

– Vi har stor flexibilitet och kan åka tvärs över landet med mycket kort framförhållning. Sedan har vi höga krav på oss själva, stor kunskap och är alltid uppdaterade om gällande lagar och regelverk.

 

 

Vill du veta mer om Service och Inspektion? 

Här kan du läsa om hur vi arbetar med installation, inspektion och löpande tillsyn av lyft- och fallskyddsutrustning för en säker arbetsplats.