
En djupdykning i specialanpassade stållinor för undervattensmiljö
När ett svenskt företag stod inför problemet med uttjänta stållinor i en komplex undervattenskonstruktion, vände de sig till oss på CERTEX. Uppdraget var att hitta en långsiktig lösning med linor som klarar stora påfrestningar under vatten.
– Det är kraftiga saker. Inte som att böja ett litet snöre, konstaterar vår tekniska säljare och orderansvarige Henrik Olausson.
Stållinorna utsattes för upprepade ryck under vatten, vilket ledde till att trådar i kardelerna bröts. Att ersätta stållinor med likadana rostfria visade sig vara en svår och dyr lösning.
Kundens behov var ungefär 85 meter lina, men när Henrik Olausson och hans team väl hade hittat en leverantör låg minsta beställningen på 700 meter – och en offert i miljonklassen. Istället presenterade Henrik Olausson ett nytt förslag för kunden: galvaniserade stållinor av hög kvalitet, som är betydligt mindre kostsamma.
– Vi vände oss till vår kvalitetschef och specialist på stållinor, Patrik Söderberg, som hade sett att om en galvaniserad lina smörjs med ett korrosionsskyddande fett, Lagermeister, så förlängs dess livslängd under vattenytan. Att byta en sådan kan man göra många gånger utan höga kostnader, men med täta kontroller och kontinuerlig smörjning räknar vi med att de håller i säkert 10, 15 år, berättar Henrik Olausson.
Att linorna inte håller längre än så har ingen betydelse. Undervattenkonstruktionen där de används är byggd enligt traditionella metoder, har många år på nacken och förväntas bara vara i bruk i ytterligare ett par, tre decennier.
– Tekniken går framåt och klimatförändringar gör att havsnivån höjs, därför kommer andra typer av lösningar krävas i sinom tid, säger Henrik Olausson.
Noggranna bedömningar och felsökning
Uppdraget inleddes i november 2024. Våra experter gjorde platsbesök hos kunden, där vi inspekterade och mätte linorna, analyserade skador, utvärderade alternativa material och tillverkningsmetoder.
– Vi kontrollerade att spåren hade rätt diameter och att linhjulen inte var defekta, innan vi tog beslut om ett linbyte.
Riskanalys för högsta säkerhet
Inför själva linbytet gör CERTEX alltid en riskanalys. Vårt serviceteam är väl förberedda och alla är medvetna om sin roll. Vi vet exakt vad vi ska göra och hur vi ska gå tillväga.
– Det handlar om säkerhet, säger Henrik Olausson. Vi är ledande i branschen på stållinor och vi levererar endast den bästa lösningen i varje unikt uppdrag. Det är en del av vårt Know How och kunden ska alltid känna sig trygg i att vi guidar dem med kunskap och stöd genom hela processen, säger Henrik Olausson.
Linorna är nu beställda från Mennens i Nederländerna, men kapning och gjutning sker hos oss i Täby, där varje lina avslutas med gjutna ändar enligt en metod som gör att 100 procent hållfasthet bevaras. I nästa steg ska linorna smörjas in med fett. När de är redo för leverans och inkoppling under vattenytan kommer dykare att anlitas.
Henrik Olausson har dragit flera lärdomar av projektet.
– Inte minst hur svårt det kan vara att få tag i vissa produkter. Att köpa 200 meter stållina, hur svårt kan det vara? Ja, om minikvantiteten är 1000 meter så har man en utmaning. Jag har också lärt mig mycket om olika smörjmedel. Vår sammantagna kunskap är det som gör oss starka. Vi delar vår expertkunskap och kunnighet inte bara med varandra, utan även med våra kunder genom hela projektet ända in i mål.